Ondanks Corona toch damcompetitie

Zaterdag 19 september begint de nieuwe damcompetitie. De KNDB heeft besloten met wat kleine aanpassingen i.v.m. Corona gewoon van start te gaan. Het wordt ongetwijfeld een geweldig avontuur. Met achttallen i.p.v. tientallen wordt geprobeerd de ergste nood met tekort aan spelers te lenigen.

Allerlei maatregelen zijn getroffen om te voldoen aan het protocol. Hijken is regerend kampioen. Sinds jaren geldt van Stigt Thans als belangrijke concurrent. Drie jaar terug wist het zelfs Hijken verrassend af te troeven en de titel te pakken. Vorige jaren lukte dat net niet. Dit jaar nieuwe kansen. Huissen is dit jaar een belangrijke concurrent met name dankzij het spelen met achttallen. Nummer 2 van vorig jaar Culemborg speelt met een jeugdspeler en is daardoor wat teruggevallen.

Een nieuw kampioenschap zal moeten gebeuren met grotendeels hetzelfde team als vorig jaar bestaande uit vier grootmeesters, drie internationaal meesters en een speler, die ieder moment meester kan worden. Jeugdspeler Jitse Slump heeft op het ogenblik een A-status en traint mee met de Nederlandse top. Het is denkbaar, dat hij binnen afzienbare tijd grootmeester wordt. Ook Casper Remeijer heeft de afgelopen jaren een enorme sprong gemaakt en plaatste zich tweemaal voor het Nederlands kampioenschap. Echter deze ongekende weelde valt nog steeds in het niets in vergelijking met concurrent Hijken, die speelt met zeven grootmeesters en een meester, waaronder wereldkampioenen Roel Boomstra en Harm Wiersma.

De Coronacrisis teistert het openbare leven. Desondanks heeft de KNDB besloten een poging te doen om de nationale competitie ‘normaal’ overeind te houden. Niet spelen is erger voor de sport, dan spelen met wat restricties. Er vallen echter spelers uit. Veel zitten in de risicogroep. Er zijn reisbeperkingen. Desondanks lijkt het erop, dat de meeste clubs erin zullen slagen een enigszins normaal team in het veld te brengen. Knelpunten zitten bij clubs in de grensstreek. Het is lastig om een team op de been te brengen als de helft van de spelers uit BelgiĆ« komt.

Het eerste van damvereniging van Stigt Thans moet het doen zonder super-grootmeester Vadim Virny. Voor de rest speelt iedereen ondanks meerdere 60+ spelers. Ook in andere teams vallen links en rechts wat gaten. De grootste bedreiging vormen de reisbeperkingen. De drie dragende Afrikaanse spelers (Aligna, Mbongo en Niami) van het tweede komen uit Noord Frankrijk. Op het ogenblik ziet het er met reizen van en naar Frankrijk niet goed uit. De eerste ronde speelt het eerste tegen het tweede. Dat reduceert het probleem. Later in de competitie wordt de situatie voor het tweede nijpender als de huidige reisbeperkingen in stand blijven.

Dit bericht is geplaatst in Clubcompetitie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.