Van Stigt Thans 1 wint broederstrijd

Zaterdag pakte het eerste van damvereniging van Stigt Thans tegen het tweede tiental de zesde overwinning op rij. Hoewel de krachtsverhouding en de uitslag anders doen vermoeden was het een zeer zwaar bevochten zege. Alleen Gouda met 10 uit 6 weet nog een beetje bij te blijven. Het derde team deed uitstekende zaken door in een bloedstollende wedstrijd in Wageningen met 7-9 te winnen van WSDV 3.

In de andere wedstrijden belangrijk voor de titel deden zich geen verrassingen voor. Het wachten is op de onderlinge strijd tussen de toppers van Huissen, Hijken en Gouda in januari na de winterstop. Het gat tussen Schiedam en de rest van het veld zal dan ongetwijfeld groter en nog meer onoverbrugbaar worden.

Zaterdag werd er gespeeld met 9 spelers. In verband met de Coronacrisis heeft ook Schiedam te kampen met gebrek aan spelers. Aangezien het eerste tegen het tweede speelde, lag het voor de hand om gebruik te maken van de door de KNDB geboden mogelijkheid om de wedstrijd te spelen met minder dan 10 spelers. Dat had als voordeel, dat het derde in normale opstelling achter de borden kon verschijnen tegen Wageningen, terwijl het voor de wedstrijd van het eerste en het tweede niet veel uitmaakte. Het derde won volgens verwachting en ondanks de drie sterke Afrikanen bleek het eerste ‘natuurlijk’ veel sterker dan het tweede.

Van Stigt Thans speelt nu al weer drie seizoenen met twee teams in de ereklasse. Het tweede speelt voor de eigen kansen. Niet alle spelers worden ingedeeld naar sterkte. In de onderlinge wedstrijden worden geen afspraken gemaakt. Dat had tot onbedoeld effect, dat er zaterdag een buitengewoon spannende wedstrijd ontstond. De drie Afrikanen Aligna, Mbongo en Niami horen qua sterkte eigenlijk in het eerste. Beide Schiedamse ploegen hebben ongeveer hetzelfde programma achter de rug. Eerst alle sterke clubs en daarna vanaf januari de degradatiekandidaten. Terwijl het eerste alles won, heeft het er bij het tweede meerdere malen om gespannen. Helaas hield het tweede uit de eerste wedstrijden slechts één punt over. In de laatste wedstrijden komt dat tegen de ander degradatiekandidaten vanzelf weer goed, mits deze wedstrijden ook echt gespeeld zullen gaan worden.

Damien Come Aligna Messinga zorgt voor de verrassing van de dag door Vadim Wirny te verslaan

Beide topscorers van de landelijk competitie Frits Luteijn en Rob Clerc openden de score met een overwinning op Guido van de Berg en Jeroen Kos. Vanaf dat moment ging alles fout voor het eerste. Vadim Wirny speelde tegen Aligna. Beiden zijn goed in combinaties en klassiek spel. Het was een verbijsterend gebeuren waar zomaar uit het niets opeens een combinatienet op het bord kwam. Beiden spelers rekenden meer dan drie kwartier aan de stand. Wadim Virny besloot tenslotte een stuk te offeren voor compensatie. Maar spelers van dit niveau hebben weinig ervaring met het verdedigen van slechte standen en hij verloor vervolgens tamelijk kansloos.

Ron Heusdens wordt verrast door Peter van der Stap

Ron Heusdens speelde een vlijmscherpe variant tegen Peter van der Stap. Een zwak punt van de Schiedamse grootmeester is dat hij niet kijkt naar de tegenstander bij de keuze van de opening. Peter van der Stap is een zeer gevaarlijke combinatiespeler. Je moet hem pakken op het positiespel en in open standen. Peter bracht er een vileine dreiging in. Na de normale reactie kon Ron Heusdens niet meer op winst hopen. Hij speelde na drie kwartier rekenen een bloedscherpe zet. Helaas toch een rekenfoutje. Hij kreeg de keuze tussen een schitterende rondslag en schijfverlies. Hij koos voor het schijfverlies en opeens lag de wedstrijd weer helemaal open.

Emre Hageman boekt zijn eerste overwinning voor het eerste

Jeugdspeler Emre Hageman speelt dit jaar voor het eerst in het eerste. Hoewel zijn Elo-rating nog wat is achtergebleven, is hij er sterk genoeg voor. Niemand komt er doorheen. Het winnen liet tot nog toe een beetje op zich wachten. Zijn makke is nog dat hij teveel probeert te berekenen en te weinig zijn tegenstander de kans geeft om fouten te maken. Juan Camelia is niet bang. Hij heeft een reeks van zeer bedenkelijke openingen op zijn repertoire staan. Ditmaal meende hij met Emre een makkie te hebben. Hij speelde een zeer scherpe hekstellingvariant en slaagde erin om reeds na elf zetten een compleet stuk kwijt te zijn. Aanvankelijk vrijwel zonder compensatie. Daarna begon de partij te kantelen. De ene matige zet na de andere volgde van Emre. Na 50 zetten was de stand weer helemaal remise. Maar Emre kromde zijn rug nog een keer en perste alsnog een nipte overwinning uit de stand. Samen met de wonderbaarlijke remise van Ron Heusdens bracht dat de eindstand op een ruime, maar nogal onverdiende, 11-7.

Topscorer nationale damcompetitie Frits Luteijn (rechts) verslaat Guido van den Berg

 

Voor partijen en analyses eerste tiental, zie http://www.luteyn.net/damclub/2022/index.html
Stand ereklasse, stand 1e klasse B

Het derde speelde uit tegen WSDV 3. Allereerst een groot  compliment voor de thuisclub voor de manier waarop zij omgaan met de Corona maatregelen. Er waren geen toeschouwers, de afstand tussen de spelers was ruim voldoende, zonder CTB kwam er niemand binnen, en 1 voor 1 naar de bar voor een kop koffie. 

Zoals gebruikelijk moest het derde ook deze keer weer met flink wat invallers aan de bak. Matthijs Broek speelde een goede partij, maar liep in een vreselijke klapper. Gerrit van Mastrigt won eerst een schijf tegen Luise Gabbert en niet veel later de partij, waarmee een 4-4 tussenstand op het bord kwam. Ron Bolderheij zag helaas  geen kans zijn plusschijf te gelde te maken. Na zeven partijen was het 7-7. Captain Ton Burgerhout wist met wat pijn en moeite zijn partij uiteindelijk te winnen. Met twee punten in de knip kon de terugreis richting Schiedam beginnen. 

Grote vraag is nu hoe de competitie vervolgd gaat worden. Kan deze gewoon uitgespeeld worden of gaat Corona roet in het eten gooien? 

Van Stigt Thans – Van Stigt Thans 2 11-7
Vadim Virny (1520) – Damien Come Aligna Messinga (1442) 0-2 8
Anatoli Gantvarg (1517) – Geert Prinsen (1284) 1-1 6
Jitse Slump (1503) – Christian Niami (1402) 1-1 7
Rob Clerc (1498) – Jeroen Kos (1350) 2-0 4
Ron Heusdens (1465) – Peter van der Stap (1311) 1-1 10
Hein Meijer (1410) – Thomy Lucien Mbongo (1413) 1-1 2
Casper Remeijer (1380) – Waldo Aliar (1278) 1-1 5
Frits Luteijn (1364) – Guido van den Berg (1252) 2-0 3
Emre Hageman (1235) – Juan Camelia (1237) 2-0 9
niet opgekomen – niet opgekomen 0 – 0 1 R

WSDV 3 – Van Stigt Thans 3 7-9
Marie Gabbert (992) – Ton Burgerhout (1265) 0-2 8
Luise Gabbert (1072) – Gerrit van Mastrigt (1206) 0-2 4
Henk Kleinrensink (1171) – Hans Lansbergen (1209) 1-1 1
Anton van Drumpt (1081) – Tiny Mous (1173) 1-1 6
Jozef Linssen (1070) – Peter Lansbergen (1047) 1-1 5
Gerard Zijlema (1069) – Rob van den Bos (1013) 1-1 3
Marjory Feyt (803) – Ron Bolderheij (849) 1-1 7
Nico Valkenburg (1085) – Matthijs Broek (854) 2-0 2

Dit bericht is geplaatst in Clubcompetitie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.