Kampioenschap wordt tweestrijd

Het begint er meer en meer op te lijken dat de strijd om het landskampioenschap een strijd gaat worden tussen VBI Huissen, dat zeer overtuigend won van Hijken DTC (15-5), en van Stigt Thans, dat deze ronde weinige medelijden kenden met DIOS Achterhoek (6-14). WSDV struikelde over Witte van Moort, net als eerder van Stigt Thans dat deed, en lijkt af te haken in de strijd om de bovenste plek. Het tweede tiental zag geen kans om het eerste wedstrijdpunt te vergaren. HDC Hoogeveen was in Drenthe met 13-7 te sterk. Ook het derde staat nog steeds op de hatelijke nul na de 11-5 nederlaag tegen PWG ‘s-Gravenpolder.

De fraaie speellokatie in ‘s-Heer Abtskerke, thuishaven van ‘s-Gravenpolder

De wedstrijd tegen DIOS werd met wat zorgen tegemoet gezien. Het clublokaal in Eibergen ligt precies op de grens met Duitsland en is meer dan twee uur rijden. Gelukkig deed ditmaal internationaal grootmeester Pim Meurs niet mee bij de Achterhoek. Deze hadden hun sterkste spelers aan de staart gezet in de hoop daar goede zaken te kunnen doen, terwijl de anderen het droog moesten zien te houden tegen de andere Schiedamse grootmeesters. Zowel het een als het ander gebeurde niet. Vijfmaal gingen de Schiedammers er doorheen, terwijl DIOS op slechts een enkele winstpartij bleef steken en de zwak geachte Schiedamse staart manhaftig stand wist te houden.

Vadim Virny (staand), Arjan van Leeuwen en Anton van Berkel

Vadim Virny was het eerste klaar. Hij speelde tegen voormalig topspeler Joost Hooijberg. Een Keller kwam op het bord. Niet het handigste speelgenre als je wanhopig graag remise wil tegen een supergrootmeester. Juist op het moment dat de partij echt kon beginnen, werd er een verschrikkelijke blunder gemaakt en kon de Eiberger direct de hand geven. Na deze vroege winstpartij duurde het enige tijd voor er tekening in de strijd kwam. De staart had het als verwacht inderdaad moeilijk. Op de andere borden was er nog geen sprake van duidelijke winststellingen.

Een uurtje later overspeelde Anatoli Gantwarg zijn tegenstander en wikkelde op grappig wijze af naar een volkomen reddeloos eindspel. In het middenspel had de tegenstander op diverse momenten voldoende verdediging. Hij durfde echter niet. Dat heb je wel vaker als de sterkste zet een ware heksenketel openzet. Je zoekt dan naar een rustiger en veiliger alternatief en wordt daarna vanzelf opgebracht. Een speler als Gantwarg sterft op zulke momenten duizend doden, maar vergeet dat zijn tegenstander wat moeite heeft met het doorrekenen van alle tactische verwikkelingen.

Overzicht speelzaal met Ron Heusdens in kenmerkende houding in het midden

Een opmerkelijke partij kwam op het bord bij Ron Heusdens. Er werd afgewikkeld naar randschijvenspel. Op het hoogtepunt van de strijd leek het net alsof de Schiedammer geen enkele behoorlijke zet meer had. Hij had er evenwel nog eentje, waarbij het leek dat zijn tegenstander moeiteloos schijfwinst kon pakken. Hij moest daartoe wel alle verwikkelingen goed doorrekenen. Compleet verrast op een moment na uren spelen, dat hij reeds de hand voor een remise verwachtte, moest deze opeens voluit aan de bak om de beste verdediging eruit te slepen. Hij wikkelde af naar een slechte positie, waarin hooguit remise mogelijk was. Ron nam later een dam en wist deze verrassend op het bord te houden door zomaar drie stukken te offeren en het resterende afspel te winnen. De rest van de zaal zat evenals zijn tegenstander enigszins verbaast naar deze uitkomst te kijken. Zoveel stukken geven voor een dam en winnen komt zeer weinig voor. Het is wel erg origineel…

Thomy Mbongo leek vrijwel het hele begin van de partij een kansrijke omsingeling te hebben. Echter later ontstond een positie, waarin hij ternauwernood de stand overeind leek te kunnen houden. Zijn tegenstander koerste af op een schijnbaar kansrijke tactische afwikkeling, terwijl gewoon geduldig afwachten beter was geweest. Halverwege de afwikkeling bleek Thomy een onaangename verrassing achter de hand te hebben en sloeg met een meerslagfinesse dwars door de stelling van zijn tegenstander heen. Toeschouwer Anatoli Gantwarg reageerde afkeurend: ‘Natuurlijk zit er iets in als alles los staat. Hoe kun je dat nu doen?’.

Casper Remeijer en Rob Clerc (rechts) sleepten het 13e en 14e punt uit het vuur

De vijfde winnaar van de dag was Arjan van Leeuwen. Er kwam een onregelmatige klassieke positie op het bord. Daarin zitten bepaalde kenmerkende combinaties. Zijn tegenstander probeerde het centrum te sluiten en werd het slachtoffer van schijfoffer gevolgd door achterloop en had geen keus anders, dan zijn tegenstander naar dam te laten gaan. Dit eindspel werd door Arjan routineus binnengehaald voor het elfde en twaalfde punt. Daarna was het wachten of Rob Clerc en Casper Remeijer een slecht eindspel wel of niet zouden weten te redden. Inderdaad kwam aldus na een half uurtje ploeteren het 13e en 14e punt ook nog binnen.

Voor partijen en analyses eerste tiental, zie http://www.luteyn.net/
Stand ereklassestand 1e klasse B

Het tweede verloor wederom, ditmaal in de uitwedstrijd tegen HDC Hoogeveen. Daarmee lijkt degradatie naar de 1e klasse halverwege het seizoen al een feit. ook al omdat er alleen nog wedstrijden tegen ploegen uit de kop van het klassement op het programma staan. Geen van Schiedammers zag kans zijn partij te winnen en omdat er wel drie verloren gingen, was de 13-7 uiteindelijk een logische nederlaag. 

Vanwege afzeggingen en ziekte kon het derde wederom geen volwaardig team op de been brengen. Toen we in de speelzaal gearriveerd waren hoopten we nog op een cadeautje in de vorm van een invaller, maar cadeautjes waren uitsluitend voor de aanwezige kinderen meegenomen.

Hoog bezoek bij ‘s-Gravenpolder

De zware opgave waar het derde voor stond in de uitwedstrijd tegen PWG ‘s-Gravenpolder werd een schier onmogelijke doordat Ron Bolderheij meende ook een geschenk, in de vorm van een dam, aan zijn tegenstander te moeten uitdelen. Gerrit van Mastrigt trakteerde zijn tegenstander ook, maar dan op een nederlaag, waardoor de spanning enigszins terugkeerde. In de overige partijen werd met hart en ziel gevochten voor een beter resultaat, maar uiteindelijk gingen de gastheren met een verdiende overwinning aan de haal. Uitslag 11-5.

Gerrit van Mastrigt (r.) zorgde voor de enige Schiedamse overwinning bij het derde

DIOS Achterhoek – Van Stigt Thans 6-14
Han Seinhorst (1231) – Anatoli Gantvarg (1517) 0-2 2
Hendrik van der Zee (1400) – Damien Come Aligna Messinga (1455) 2-0 3
Erik ten Hagen (1286) – Ron Heusdens (1457) 0-2 6
Arnoud de Greef (1259) – Thomy Lucien Mbongo (1438) 0-2 7
Joost Hooijberg (1295) – Vadim Virny (1536) 0-2 1
Mark Sanders (1238) – Arjan van Leeuwen (1369) 0-2 8
Frits Zegelink (1226) – Anton van Berkel (1424) 1-1 4
Alexander Presman (1470) – Frits Luteijn (1336) 1-1 5
Boudewijn Derkx (1449) – Rob Clerc (1501) 1-1 10
Bas Messemaker (1421) – Casper Remeijer (1404) 1-1 9

HDC Hoogeveen – Van Stigt Thans 2 13-7
Michel Stempher (1410) – Ton Burgerhout (1258) 1-1 6
Zainal Palmans (1405) – Guido van den Berg (1231) 1-1 8
Rick Hakvoort (1382) – Waldo Aliar (1261) 2-0 4
Maikel Palmans (1341) – Walter Thoen (1272) 1-1 3
Klaas Leijenaar (1325) – Jeroen Kos (1300) 1-1 7
Henk Grotenhuis ten Harkel (1290) – Mehmet Yöney (1213) 2-0 1
Hans Thio (1283) – Christian Niami (1394) 1-1 10
Maarten Wichgers (1216) – Geert Prinsen (1285) 1-1 2
Sytze Spijker (1196) – Tiny Mous (1170) 2-0 9
Lisa Scholtens (1166) – Peter van der Stap (1242) 1-1 5

PWG s-Gravenpolder – Van Stigt Thans 3 11-5
Jos de Wild (995) – Peter Lansbergen (1016) 1-1 6
Peter Schunselaar (1214) – Gerrit van Mastrigt (1213) 0-2 3
Kees Romijn (1235) – Fokke van Leijen (961) 2-0 8
Niels Roelofsen (1153) – Ron Bolderheij (883) 2-0 2
Fons Huijbreghts (1131) – Rob van den Bos (1011) 1-1 4
Danny Wattel (1216) – Matthijs Broek (853) 2-0 5
Arie den Hollander (1039) – Theo van Wissen (840) 1-1 7
Jaap Veerhoek (1123) – niet opgekomen 2-0 1 R

Dit bericht is geplaatst in Clubcompetitie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.