Van Stigt Thans LANDSKAMPIOEN!

Zoals verwacht werd damclub van Stigt Thans zaterdag kampioen van Nederland. Het was de vijfde titel in haar bestaan. Tijdens de laatste ronde werd damcombinatie Fryslân met 16-4 verpletterend verslagen en werden de Schiedammers onbereikbaar voor de concurrentie. Culemborg nestelde zich nog verrassend op de derde plaats door regerend kampioen Hijken met 13-7 te verslaan. Eerder in de competitie is Culemborg tweemaal niet komen opdagen en deed daardoor na twee reglementaire nederlagen niet serieus mee in de strijd om de eerste plaats. Maar ze wilden in de laatste fase nog een keer vlammen. Volgend jaar doen ze helaas niet meer mee.

Het Schiedamse sterrenensemble: Achterste rij, v.l.n.r. Voorzitter Tiny Mous, Vadim Virny, captain Rob Clerc, Hein Meijer, Emre Hageman, Anatoli Gantvarg en teamleider Leo Mous. Voorste rij v.l.n.r. Anton van Berkel, Jitse Slump, Frits Luteijn, Ron Heusdens en Casper Remeijer

Dit jaar is van Stigt Thans een klasse apart in de nationale competitie. Op één wedstrijd na werden alle wedstrijden gewonnen. Huissen en Hijken kwamen er in de wedstrijd tegen Schiedam met 12-8 niet echt aan te pas. De 9-11 nederlaag in de voorlaatste ronde tegen Culemborg was een ongelukje. De spelers van de nieuwe kampioen bezetten op de topscorerslijst de topposities. Alleen de wereldkampioen Roel Boomstra en Martijn van IJzendoorn hebben zich er tussen weten te wringen. Frits Luteijn, die acht rondes lang alleen aan de leiding ging bij de topscorers, is in de laatste drie ronden wat afgezakt naar de vijfde plaats. Nog steeds een opmerkelijke klassering midden tussen de grootmeesters.

De Coronacrisis had een flinke impact op deze competitie. Schiedam moest het gedurende enkele wedstrijden doen zonder een van de sterkste spelers, Anton van Berkel. Hijken had soortgelijke problemen. Allerlei spelers uit de basis waren wedstrijden lang niet beschikbaar. In de laatste ronde bestond hun team vooral uit invallers. Rotterdam had zich voor de competitie al teruggetrokken, waardoor met 11 ploegen gespeeld werd. Culemborg liet twee wedstrijden helemaal verstek gaan wegens ‘gebrek aan spelers’. Voor de rest was het een normale competitie. Vrijwel alles is gespeeld. Het was een wonder. Schiedam had verreweg het beste team. Dat bleek elke wedstrijd opnieuw.

Zaterdag duurde het eventjes voordat het krachtverschil begon te werken. Alleen Oekraïner Wadim Virny stond na een uurtje reeds duidelijk gewonnen. Hij brak eerst via een forcing door naar dam en liet na afname ervan direct een tweede dam aantikken. Ron Heusdens lokte zijn tegenstander naar voren en omklemde het vooruitgeschoven stuk. Door een of ander wonder wist zijn tegenstander de ergste combinaties lange tijd af te weren. Midden tijdens het uitvoeren van de beslissende slag werd de stand ‘terecht’ opgegeven. Ron had hem natuurlijk graag eventjes helemaal uitgevoerd. Na een paar remises was het opeens 15-3.

Jitse Slump verslaat topspeler Arjan van Leeuwen

Topscorer Jitse Slump speelde de wedstrijd van dag. Hij kwam op een plus zes score door het verslaan van voormalig topspelers Arjan van Leeuwen. In een bizarre partij werd gedurende vijfentwintig zetten alleen gespeeld op één kant van het bord (links van de witspeler). De rest van de stukken bleef op de uitgaanspositie staan. Met een gedurfde uitval naar de ‘kerkhofruit’ slaagde Jitse erin een stuk van zijn werkeloze vleugel naar de andere kant over te hevelen. Dat extra stuk verlamde de vijandelijke positie compleet. Er moest nu door zwart gespeeld worden aan de andere kant en daar waren eigenlijk geen goede zetten meer beschikbaar. Hij plaatste nog een zielig losstaand stuk in het centrum, dat vervolgens gewoon opgehaald werd. Heel mooi allemaal…

Teamleider Rob Clerc wint met een hekstelling

Rob Clerc, Casper Remeijer en Anton van Berkel wonnen als 7e, 8e en 9e speler hun partij. Bij de laatste twee tekende dat zich dat al geruime tijd af. Misschien had de tegenstander van Anton nog wel ergens remise kunnen maken. Rob Clerc speelde een interessante hekstellingpartij. Aanvankelijk leek het niet helemaal goed te gaan. Hij had een stuk teveel in de hekstelling. Vlak voor de beslissende combinatie werd genomen, speelde hij wederom een overtollig stuk in de hekstelling. Niemand heeft gezien wat hij precies genomen heeft. Kennelijk had hij de stand helemaal doorgerekend. Daarna was het opeens 15-3 en 16-4.

Debutant in het eerste Emre Hageman boekte het zestiende punt. Na een jaar in het tweede werd hij ditmaal gevraagd voor het eerste. Hij heeft zich als aspirant dit seizoen ruimschoots bewezen met 10 punten uit 10 partijen. Hij heeft nog wat moeite te vertrouwen op zijn gevoel en de standaard zet gewoon te spelen zonder alles uitvoerig door te rekenen. Hij zit nog te veel te tobben achter het bord. Goede tijdverdeling en alleen rekenen aan standen, die werkelijk berekend moeten worden, zullen hem in de naaste toekomst tot steunpilaar voor het eerste gaan maken.

 

 

 

 

 

 

 

Voor partijen en analyses eerste tiental, zie http://www.luteyn.net/damclub/2022/index.html
Stand ereklassestand 1e klasse B

Het tweede tiental moest vandaag winnen in en tegen Arnhem om zich veilig te spelen. Dat lukte helaas niet, de Arnhemmers wonnen met 11-9. Overwinningen van Jeroen Kos en Christian Niami waren niet voldoende om drie nederlagen te compenseren. Daarmee is het tweede veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie. Tegenstander daarin is Heijmans Excelsior.

Het derde eindigde de competitie in mineur. Met een speler minder werd met 14-2 verloren van Zaanstreek. Het team werd uiteindelijk negende en handhaafde zich in de 1e klasse B. En gezien het ongewoon grote aanvallers dit seizoen, mede veroorzaakt door Corona perikelen bij de hogere teams, is dit gewoon een degelijk resultaat.  

Damcombinatie Fryslân – Van Stigt Thans 4-16
Gerlof Kolk (1394) – Anatoli Gantvarg (1517) 1-1 2
Taeke Kooistra (1307) – Ron Heusdens (1465) 0-2 1
Albert van Keimpema (869) – Vadim Virny (1520) 0-2 5
Arjan van Leeuwen-Jitse Slump (1503) 0-2 7
Oege Dijkstra (1281) – Rob Clerc (1498) 0-2 8
Hans Zondervan (1237) – Anton van Berkel (1430) 0-2 9
Willem Leijenaar (1271) – Hein Meijer (1410) 1-1 4
Douwe Edelenbos (1288) – Casper Remeijer (1380) 0-2 6
Wytze Sytsma (1341) – Frits Luteijn (1364) 1-1 3
Jan Algra (1269) – Emre Hageman (1235) 1-1 10

CTD Arnhem – Van Stigt Thans 2 11-9
Peter Kort (1285) – Peter van der Stap (1311) 1-1 2
Thijs Gerritsen (1307) – Guido van den Berg (1252) 2-0 6
Frerik Andriessen (1438) – Thomy Lucien Mbongo (1413) 1-1 8
Joost Hooijberg (1321) – Walter Thoen (1244) 1-1 4
Henk Grotenhuis ten Harkel (1322) – Jeroen Kos (1350) 0-2 5
Bart Terwel (1386) – Ton Burgerhout (1265) 1-1 10
Maarten Linssen (1292) – Damien Come Aligna Messinga (1442) 2-0 1
Erik van de Weerdhof (1304) – Christian Niami (1402) 0-2 9
Hin Wong (1364) – Waldo Aliar (1278) 2-0 3
Niek Smeitink (1274) – Geert Prinsen (1284) 1-1 7

Dam Combinatie Zaanstreek – Van Stigt Thans 3 14-2
Paul Teer (1215) – Gerrit van Mastrigt (1206) 2-0 4
Paul van der Lem (1170) – Hans Lansbergen (1209) 1-1 3
Losseni Savané (1214) – Kees Romijn (1252) 2-0 7
Ruud Holkamp (1141) – Peter Lansbergen (1047) 1-1 6
Ruud Groot (1101) – Theo van Wissen 2-0 5
Joop Wind (1096) – Matthijs Broek (854) 2-0 2
Barbara Graas (1019) – Wim Heuvelman (964) 2-0 8
Dik Vermeulen (1083) – niet opgekomen 2-0 1 R

Dit bericht is geplaatst in Clubcompetitie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.