Denk en Zet bederft Schiedams feestje

Was het de druk bij de thuisclub of de sterke tegenstander die ervoor zorgde dat van Stigt Thans vandaag nog geen kampioen van Nederland is geworden? Vermoedelijk het laatste. De gasten van Denk en Zet uit Culemborg zijn een geduchte tegenstander en het is doodzonde dat zij hebben aangegeven volgend jaar geen team meer op de been te kunnen brengen. De 11-9 overwinning van vandaag was waarschijnlijk het laatste kunststukje van dit team. In de strijd tegen degradatie kon het tweede het niet bolwerken tegen WSDV. Ook hier werd het 9-11. Het derde team boekte een even knappe als ruime overwinning op de Hofstaddammers, dat met een 11-5 nederlaag naar huis werd gestuurd.

Het eerste tiental kon vandaag voor de vijfde keer de nationale titel voor zich opeisen. Daarvoor was een overwinning op Denk en Zet wel een vereiste. Vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen maar het was ook wel duidelijk dat het geen eenvoudige klus zou worden. 

Iedereen was er. De burgemeester en de pers meldden zich rond vier uur in de speelzaal om het schijnbaar onvermijdelijke kampioenschap te komen gadeslaan. Het was in tijden niet meer zo druk geweest in de speelzaal. Allemaal konden ze een uurtje later onverrichter zake weer naar huis. De in de ochtend voor de wedstrijd gemaakte kampioensfoto kon zo de prullenbak in. De spelers reageerden tamelijk laconiek. Met één punt in plaats van drie punten voorsprong op nummer twee is het prettig als de laatste wedstrijd niet helemaal om de keizer zijn baard gaat. Er moet nog eventjes serieus aan het werk gegaan worden en dan komt het vanzelf in orde.

De kampioensfoto, die geen kampioensfoto bleek te zijn. Achterste rij, v.l.n.r. Voorzitter Tiny Mous, Vadim Virny, captain Rob Clerc, Hein Meijer, Emre Hageman, Anatoli Gantvarg en teamleider Leo Mous. Voorste rij v.l.n.r. Anton van Berkel, Jitse Slump, Frits Luteijn, Ron Heusdens en Casper Remeijer

Aan twee borden gingen Culemborg er zaterdag doorheen. Emre Hageman verloor op klaarlichte dag de cruciale centrumschijf in een Roozenburgstelling. Dat komt in de praktijk weinig voor. Het probleem tekende zich evenwel al af na een tiental zetten. Met een stuk minder was het aldra hopeloos. De stand is eerder op het bord geweest in een partij van Jitse Slump. Deze wist wel de juiste verdediging te vinden. Casper Remeijer moest vandaag tegen grootmeester Pim Meurs. Hij kwam in het late middenspel in een Woldouby-achtige positie terecht. Dat vereist haarscherp rekenen. Het is vrijwel altijd remise. Echter vrijwel altijd zijn er ingewikkelde offermanoeuvres nodig om het zover te brengen. Hij ging ditmaal in tijdnood tamelijk roemloos ten onder. Je kunt zulke gecompliceerde posities nu eenmaal niet in de ‘reserveminuut’ spelen tegen een grootmeester.

Rob Clerc voor Schiedam wist na een zeer voordelig middenspel met een verrassende offermanoeuvre groot voordeel op het bord te krijgen. Zijn tegenstander miste vervolgens de opstelling met de bijnaam ‘waterlinie’. Dat zou eenvoudig remise zijn geweest. In de partij kreeg hij nog een herkansing. De computer wist er namelijk nog een typische ‘computerremise’ uit te slepen. Met een zet, waar een mens simpelweg niet naar kijkt, weet deze dan nog remise te maken. De mens gaat op zulke momenten echter roemloos ten onder. De vraag in de wedstrijd was op dat moment nog wordt het: 9-11, 10-10 of 11-9?

Frits Luteijn speelt jeugdspeler Simon Harmsma van het bord, maar wint niet

Frits Luteijn zat andermaal goed in de wedstrijd. Tegen jeugdspeler en toptalent Simon Harmsma kwam een korte vleugel opsluiting op het bord. Harmsma had weliswaar het laatste tempo. Maar een bekend lang van te voren berekend positioneel offer dwong deze tot onmiddellijk terugofferen met een schier hopeloze stand als resultaat. In plaats van opgeven wikkelde de jeugdspeler af naar een positie met een schijf minder. Verrassend veel verdediging zat er nog in. De computer wist na afloop overal winsten te voorschijn te toveren van dertig zetten diep. Deze zijn aan de mens niet besteed. Ook tijdens het iets minder feestelijke etentje wisten de heren grootmeesters niet zo snel een adequate oplossing te vinden. Apetrots wist de jeugdspeler aldus het 11 punt binnen te slepen. Het maakte op dat moment geen verschil meer. Schiedam had alleen iets aan een 11-9 overwinning. Bij alle andere uitslagen was een overwinning (of een gelijkspel) in de laatste ronde nodig.

Vadim Virny heeft grotere zorgen aan zijn hoofd dan een partijtje dammen

Over vier weken volgt de herkansing als de Schiedammers afreizen naar Friesland om daar Damcombinatie Fryslân te bestrijden. Ook dan is een overwinning nog steeds genoeg voor de landstitel. Enige voorzichtigheid is dan wel op zijn plaats, want de Friezen, hoewel laag op de ranglijst, hebben de laatste wedstrijden de geest gekregen.  

Voor partijen en analyses eerste tiental, zie http://www.luteyn.net/damclub/2022/index.html
Stand ereklasse, stand 1e klasse B

Tweede wacht nog op eerste overwinning

De eerste overwinning voor het tweede tiental laat nog steeds op zich wachten. Ditmaal waren de gasten van het Wageningse WSDV de Schiedammers met 9-11 de baas. Het probleem bij de Schiedammers is een gebrek aan scorend vermogen. Deze keer wist alleen Thomy Mbongo te winnen maar op dat moment was het leed al geleden door twee nederlagen. 

Het goede nieuws voor het tweede kwam deze week echter vanachter de groene tafel. Omdat Denk en Zet zich volgend jaar terugtrekt uit de competitie worden zij door de competitieleiding op de elfde plek geklasseerd en daarmee naast Constant als tweede degradant aangemerkt. Daardoor heeft het tweede in elk geval de kans zich te handhaven via de nacompetitie. Wanneer zij echter de laatste twee wedstrijden wel weten te winnen kan ook deze mogelijk nog ontlopen worden.

Het derde was op dreef vandaag

Het derde schoot vandaag uit zijn slof met een 11-5 overwinning op de Hofstaddammers en handhaaft zich uitstekend in de middenmoot van 1B. Wim Heuvelman pakte al heel snel een door zijn tegenstander aangeboden cadeautje uit. Juan Camelia volgde zijn voorbeeld na een prima partij. En omdat ook Gerrit van Mastrigt en Hans Lansbergen een duit in het zakje deden werd het  9-1 en was de wedstrijd beslist.

Juan Camelia, linksvoor, boekte een fraaie zege  

De lichte teleurstelling van het gemiste landskampioenschap werd al snel vergeten tijdens een etentje voor de hele verenging bij een lokaal etablissement dat door de penningmeester uitstekend was georganiseerd. Vol goede moed werd al vooruit gekeken naar de allesbeslissende wedstrijd op 2 april in Friesland.

Van Stigt Thans – Denk en Zet Culemborg 9-11
Hein Meijer (1410) – Boudewijn Derkx (1437) 1-1 8
Anton van Berkel (1430) – Tjeerd Harmsma (1381) 1-1 3
Casper Remeijer (1380) – Pim Meurs (1509) 0-2 9
Ron Heusdens (1465) – Kees Thijssen (1476) 1-1 1
Frits Luteijn (1364) – Simon Harmsma (1224) 1-1 10
Emre Hageman (1235) – Pieter Steijlen (1434) 0-2 2
Jitse Slump (1503) – Dik de Voogd (1386) 1-1 7
Rob Clerc (1498) – Henk Ruesink (1182) 2-0 4
Vadim Virny (1520) – Paul Oudshoorn (1394) 1-1 6
Anatoli Gantvarg (1517) – Jean Marc Ndjofang (1482) 1-1 5

Van Stigt Thans 2 – WSDV 9-11
Damien Come Aligna Messinga (1442) – Heike Verheul (1285) 1-1 9
Christian Niami (1402) – Jan Groenendijk (1559) 1-1 7
Thomy Lucien Mbongo (1413) – Machiel Weistra (1304) 2-0 8
Ton Burgerhout (1265) – Ester van Muijen (1208) 1-1 3
Guido van den Berg (1252) – Marcel Monteba (1343) 1-1 10
Geert Prinsen (1284) – Wouter van Beek (1214) 1-1 6
Walter Thoen (1244) – Johan Sterrenburg (1386) 0-2 4
Jeroen Kos (1350) – Darya Tkachenko (1310) 1-1 2
Peter van der Stap (1311) – Fred Ivens (1317) 1-1 1
Waldo Aliar (1278) – Matthias de Kruijf (1347) 0-2 5

Van Stigt Thans 3 – De Hofstad Dammers 11-5
Hans Lansbergen (1209) – Jetse Veenstra (972) 2-0 5
Gerrit van Mastrigt (1206) – Hugo Simons jr. (1093) 2-0 4
Tiny Mous (1173) – Frans van de Velde (1099) 1-1 3
Juan Camelia (1237) – Jaap van Hal (1038) 2-0 2
Adri van Huet (1131) – Bonne Douma (1043) 1-1 8
Ron Bolderheij (849) – Dion van Bommel (1024) 1-1 7
Dirk van Schaik Sr. (1025) – Jack Mondt (976) 0-2 6
Wim Heuvelman (964) – Harold Jagram (984) 2-0 1

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.