Voorbeschouwing nationale damcompetitie

In aanwezigheid van Burgemeester Lamers van Schiedam en de sponsor behaalde damvereniging van Stigt Thans afgelopen maart voor de vierde maal in haar historie de landstitel. Dat was voor iedereen tot het laatste ogenblik een verrassing. Ook voor de Schiedammers.

Tijdens de wedstrijd waren een ongekend aantal grootmeesters aanwezig. Hijken kwam met acht internationaal grootmeesters. Schiedam deed het met slechts vier. Bij ingang van de competitie 2018-2019 dezelfde verhoudingen. Wederom lijkt een wonder nodig voor een kampioenschap. Vorig jaar gebeurde dat wonder…

In de competitie zijn er twee soorten teams, die meedoen in de strijd om de landstitel. Enerzijds zijn daar de hechte jarenlang opgebouwde teams tegenover samenraapsels met ‘nomaden’ en een extreem groot budget. Damclub VBI en van Stigt Thans hebben door de jaren heen bewezen een hecht team op de been te kunnen houden met een minimaal budget gebaseerd op teamspirit. Een dergelijk team bestaat naast grootmeesters uit subtoppers, die jarenlang intensief begeleid worden. Voor elke wedstrijd houdt Anatoli Gantwarg een masterclass, waarbij partijen van eigen spelers en tegenstanders worden besproken.

Geluk speelt een belangrijke rol in de competitie. Uit en thuis is belangrijk. Je speelt niet optimaal na een reis van 200 kilometers. Belangrijk in een dergelijk wedstrijd is hoe het zit. Teamleider en internationaal grootmeester Rob Clerc kon bij de barrage reeds om kwart voor twaalf melden, dat de opstelling ‘goed zat’. Geluk speelde ook een rol bij de schier eindeloze zegenreeks gedurende de competitie. Tegenstanders moesten steeds (moreel gebroken) na een verloren wedstrijd tegen Hijken aantreden tegen Schiedam, waardoor deze gemakkelijk kon scoren.

Opmerkelijk is ook dat de Schiedammers met twee teams in de ereklasse spelen. Vorig jaar promoveerde het tweede met overmacht naar de hoogste klasse. Het is sinds mensenheugenis niet meer voorgekomen, dat een club in de breedte zo sterk was, dat er twee teams in de hoogste klasse zitten. Het geeft extra praktische mogelijkheden. In belangrijke wedstrijden, waarbij invallers nodig zijn, kunnen spelers van het ene team het andere versterken. Maar verder strijdt ieder team voor de eigen kansen. Ook in de onderlinge wedstrijd. De drie spelers onder de magische 1400 grens spelen gewoon alle wedstrijden. Dat is de afspraak. Dat doen we al jaren. Een team zijn, is het geheim van het succes in een teamwedstrijd…

Dit bericht is geplaatst in Clubcompetitie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.