Damvereniging van Stigt Thans behaalt vierde landstitel in historie

(red: Omdat het zo mooi was een tweede verslag van dezelfde wedstrijd, ditmaal door Frits Luteijn)

In aanwezigheid van Burgemeester Lamers van Schiedam en de sponsor behaalde damvereniging van Stigt Thans voor de vierde maal in haar historie de landstitel. Tijdens de wedstrijd waren een ongekend aantal grootmeesters aanwezig. Hijken kwam met acht internationaal grootmeesters. Schiedam deed het met slechts vier. Tien jaar terug met de huidige wereldkampioen Schwarzman erbij gebeurde het voor het laatst. Nu realiseerde de Schiedammers hetzelfde kunststukje met een gewoon team en een veel kleiner budget. In de barrage werd aanvankelijk ingezet op tien remises. Op bordpunten stond Schiedam vier punten voor. Maar gaandeweg de wedstrijd slaagde de Schiedamse spelers erin om op borden, waar krachtvoordeel was dit ook te realiseren, waardoor een welhaast verbijsterende 13-7 score op het scorebord kwam.


Twee beslissende wedstrijden: Heusdens – de Vries en Mbongo – Boomstra

In de competitie zijn er twee soorten teams, die meedoen in de strijd om de landstitel. Enerzijds zijn daar de hechte jarenlang opgebouwde teams tegenover samenraapsels met ‘nomaden’ en een extreem groot budget. Damclub VBI en van Stigt Thans hebben door de jaren heen bewezen een hecht team op de been te kunnen houden met een minimaal budget gebaseerd op teamspirit. Een dergelijk team bestaat naast grootmeesters uit subtoppers, die jarenlang intensief begeleid worden.


Het winnende team voor de wedstrijd (red: Anton van Berkel was nog onderweg)

Voor elke wedstrijd houdt Anatoli Gantwarg een masterclass, waarbij partijen van eigen spelers en tegenstanders worden besproken. Het gaat om de kunst: “van het bereiken van standen, die gewonnen kunnen worden”. Meer dan 750 partijen zijn in de afgelopen vijftien jaar aan de orde gekomen. Bij andere teams gebeurt dat niet of nauwelijks. De vruchten van een dergelijk lang volgehouden consistent beleid is een landskampioenschap, waarbij van begin tot het einde aan de leiding werd gegaan en 11 van de 12 wedstrijden gewonnen werden. De enige titelloze spelers Jeroen Kos en Casper Remeijer behaalden over 23 partijen geen enkele nederlaag…

Geluk speelt een belangrijke rol in de competitiewedstrijden. Uit en thuis is belangrijk. Je speelt niet optimaal na een reis van 200 kilometers. Belangrijk in een dergelijk wedstrijd is hoe het zit. Teamleider en internationaal grootmeester Rob Clerc kon reeds om kwart voor twaalf melden, dat de opstelling ‘goed zat’. Dank zij vier bordpunten voordeel was een gelijkspel voldoende. Nergens hoefden nederlagen te vallen door te groot krachtsverschil. Tien gewone remises moesten mogelijk zijn. Op diverse borden waren er zelfs kansen. Geluk speelde ook een rol bij de eerdere schier eindeloze zegereeks gedurende de competitie. Tegenstanders moesten (moreel gebroken) na een (verloren) wedstrijd tegen Hijken aantreden tegen Schiedam, waardoor deze gemakkelijker konden scoren.

Tot het uiterste geconcentreerd zaten de Schiedammers achter het bord. Het zou niet nogmaals gebeuren, dat na negen verdiende remises (in de eerste wedstrijd Hijken – van Stigt Thans) er een nederlaag doorheen zou glippen. Waar sprake was van nadelig krachtsverschil, werd alles op alles gezet om een puntendeling te bereiken. Op de spaarzame borden waar sprake was van krachtvoordeel werd voluit ingezet op het realiseren van winstpartijen met de wetenschap dat niets moest, want door het positieve verschil in bordpunten was 10-10 genoeg voor de landstitel.


Voorzitter en speler Frits Luteijn

Voor het eerst in zijn leven ramde voorzitter Frits Luteijn dan ook binnen twintig zetten de helft van de stukken van het bord. Als eerste moest tegenstander internationaal grootmeester Domchev erkennen, dat winst er niet inzat. Wiersma kreeg geen enkele winstkans tegen teamleider Rob Clerc. Thomy Mbongo gaf uitdager om de wereldtitel, Roel Boomstra geen centimeter ruimte om te winnen. Om vier uur in de middag waren alle gevaarlijke Drentenaren aldus reeds uitgeschakeld.


Roel Boomstra bijt de tanden stuk op Thomy Mbongo


Harm Wiersma komt er niet doorheen tegen teamleider Rob Clerc

De wedstrijd kwam daarna open te liggen. Aan drie borden stonden de Schiedammers goed tot gewonnen en aan twee waren ze aan het vechten voor lijfsbehoud. Alles viel uit in het voordeel van de thuisclub. Beiden wanhopige verdedigers slaagden erin het puntje binnen te slepen, terwijl alle voordelige stellingen gewonnen werden.


Anatoli Gantwarg overmeestert internationaal grootmeester Hendrik van der Zee

Gantwarg opende de rij met een overwinning op internationaal grootmeester Hendrik van der Zee. Jeugdspeler Jitse Slump mocht tegen internationaal grootmeester Ivan Trofimov. Andermaal dezelfde ervaring als een maand terug in de partij Remeijer – Trofimov (uit de verloren eerste wedstrijd). Strategisch gezien heeft de Rus een manco. Na één enkele geslaagde actie in de opening kwam er eigenlijk geen goede zet meer uit zijn handen. Van groot voordeel veranderde zijn stelling puur door eigen doen gaandeweg in een puinhoop. Jitse was als er als de kippen bij om het resulterende motiefeindspel binnen te halen. Ron Heusdens mocht tegen de enige normale speler in het Drentse team Jan Ekke de Vries. Dat eindigde ook in een motiefje…


Het winnende team na de wedstrijd met burgemeester Lamers en sponsor

Dit bericht is geplaatst in Clubcompetitie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.