Frits Luteijn wereldkampioen correspondentiedammen

Nederland is weer een medaillewinnaar rijker nu Frits Luteijn het wereldkampioenschap correspondentiedammen heeft gewonnen. Na een strijd van een jaar wist hij net de Zwitser Hans Vermin en Aleksei Shitov voor te blijven. Een score van tien overwinningen en vijftien remises in een veld van 26 deelnemers maakte hem onbereikbaar voor de concurrentie.

De meest gestelde vraag bij correspondentiedammen is of nu de sterkste computer heeft gewonnen. De computer speelt een belangrijke rol in een dergelijk toernooi. Maar het is slechts een aanvulling. De computer ziet alle concrete varianten, maar begrijpt niets van het spel en van sport. Sport is niet het zonder nadenken spelen van de beste zet, maar van het spelen van die zet, die de tegenstander de meeste kans geeft om fouten te maken.
Sommige partijen vonden een ontijdig einde door een min of meer verrassende combinatie. Spelers deden in een schijnbaar simpele stelling een overhaaste zet, die een verrassende combinatie openzette. Andere partijen werden pas beslist in het late middenspel. Je hebt een beetje geluk nodig. Frits speelt erg snel. Anderen spelen uit tactisch oogpunt juist expres langzaam in de hoop gemakkelijk aan de punten te komen tegen ontmoedigde hekkensluiters.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.