Afgezworen systeem mogelijk toch scherprechter

Op de laatste jaarvergadering werd het besloten: het SB-systeem gaat niet meer fungeren als scherprechter bij de eindstand van het kampioenschap van Schiedam. Het onvolprezen Toernooibase heeft niet de mogelijkheid om op basis van dit criterium de eindstand te bepalen, waardoor ook wij, als laatste der Mohikanen, moesten overstappen op een ander systeem om de ranglijst te bepalen.

Er werd gekozen voor het aantal overwinningen. Nu blijkt echter dat dit een jaar is waarin iedereen op zijn tijd wel eens iets laat liggen, de onderlinge verschillen zeer klein zijn en alleen Geert nog zonder nederlaag is. Zou het dan toch zo zijn dat het vermaledijde systeem de scherprechter wordt voor wat betreft het podium en de degradatie?

De spelers van het eerste waarin door schrijver dezes in het begin van hert toernooi enigszins koddig neergezet, maar hun wraak is zoet. Van de eerste vijf plaatsten hebben zij er nu vier in hun bezit en alleen Hans kan verder bogen op een plusscore. Vooral Frits laat zien dat zijn vierde plaats op het NK geen toevalstreffer was, want ook hier maakt hij inmiddels weer kans op het podium. In een alleraardigste klassieke partij wist hij Gerrit eronder te krijgen, waardoor deze voor het eerste van zijn leven dreigt af te dalen. Zeer waarschijnlijk geeft alleen een overwinning op Hans nog enige kans op lijsbehoud. Verder wist Ron in de blessuretijd nog Guido te verschalken, hoewel Ron er al vrij lang van overtuigd was dat dit zou gaan gebeuren.

De overige drie partijen eindige in remise, maar zeker niet zonder slag of stoot. Bij Hans en Ton verdwenen pas op de dertiende zet de eerste schijven van het bord en ook daarna bleef het lang spannend. Wie er beter stond was niet duidelijk, maar beide spelers konden uiteindelijk wel leven met een puntendeling. Ook de clash tussen Peter en Geert werd zeker geen salonremise, maar ook hier was de uitslag correct. Tiny en Edwin hadden vooral na afloop de discussie wie er beter stond, maar op het bord kwamen beide spelers er niet uit. En eigenlijk was de remise ook een uitslag waar ze beiden niet heel veel mee opschoten.

In de eerste klasse is Peter aan een geweldige eindsprint bezig dankzij zijn vierde overwinning op rij. Een zeer onorthodoxe opzet kostte zowel hem als Matthijs zeeën van tijd, maar uiteindelijk bleek het Matthijs te zijn die daar het meeste last van had. Een ruil naar de land bleek een dodelijke vergissing, hierna voerde Peter de partij feilloos naar de winst. Ook Agita blijft kans maken op de titel. Een vroege blunder van Kees werd genadeloos afgestraft en na iets meer dan een uur was het pleit al beslecht. Rob draait de laatste weken wat minder, maar ondanks zijn remise tegen Frans heeft hij nog genoeg redenen om met optimisme naar boven te kijken.

Stand hoofdklasse

Stand eerste klasse

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie, Kampioenschap van Schiedam. Bookmark de permalink.

Reacties zijn gesloten.